• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Open scheermes

Hoe kom je tot de beste keuze?

Scheren met het open scheermes is de meest elementaire vorm van scheren. Maar weinig mannen weten dat, mits het juiste mes en de juiste scheertechniek wordt gebruikt, het zeer vriendelijk is voor de huid. Zoals gezegd mits de juiste scheertechniek. Het scheren met een open mes of ‘straight razor’ is een stuk lastiger dan met een safety razor of een modern Gillette scheermes. Het is daarom aan te raden je eerst goed in de materie te verdiepen alvorens over te gaan tot de aanschaf. Ook de keuze van het juiste mes en het onderhoud is belangrijk voor een optimaal scheerresultaat.

> Ga naar de shop

scheren met open scheermes


Kies de staalsoort: Koolstof of RVS

Wellicht het beste om tot een goede keuze open scheermes te komen is te beginnen met de keuze van de staalsoort. Op hoofdlijnen is er keuze uit twee varianten, koolstofstaal of roestvrij staal. Veruit het meest gebruikt is koolstofstaal, ook carbon staal genoemd. Het eerste voordeel van koolstofstaal is dan ook meteen dat de keuze veruit het grootst is en over het algemeen zijn, vergelijkbare messen, wat minder duur dan RVS. Een koolstofstalen mes is makkelijker scherp te maken, maar blijft minder lang scherp. RVS roest bijna niet, koolstof staal heeft af en toe een druppel olie op het lemmet nodig om roest te voorkomen. Voor beide geldt dat overmatig vocht slecht is voor het mes. Berg deze dan ook zo veel mogelijk op in een niet al te vochtige ruimte. 


Naamgeving van de onderdelen

Bij de uitleg over de keuzemogelijkheden, zoals punt typen en dergelijke, en ook met betrekking tot het gebruik van het open mes, wordt veel verwezen naar specifieke onderdelen en posities van het mes. Hieronder hebben we de belangrijkste beschreven.

open scheermes onderdelen

 


1.

2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.


Rug
Punt
Top
Ets
Snede
Lemmet
Hiel
Schouder
Pivot pin
Angel
Handvat

 

Breedte, hoeveel inch

De breedte van een open scheermes wordt aangegeven in inches. Dit is dus de breedte, of hoogte van het lemmet. Het meest gangbaar is 5/8 inch. Welke maat je het beste kunt kiezen hangt af van persoonlijke voorkeur en wat je mooi vind. Over het algemeen zie je bij mannen met een zware baard eerder een breed mes dan bij een lichte baard, maar dit is geen must.


Punttypen

Van oudsher bestaan er verschillende punttypen. De ronde punt komt het meeste voor en is ook het makkelijkste, veiligste in het gebruik. Precisie scheren kan goed met een square of Spanish door de hoekige ‘top’ van het mes. Echter de kans op verwondingen is ook een stuk hoger. Begin je met het scheren met een open scheermes raden we een ronde punt aan.

Belangrijkste puntsoorten zijn round (rond), Spanish (Spaans), Sqaure (recht) en de Barbers’ notch.

punt typen open scheermes

 

Holling

Een open mes is niet plat als een keukenmes. Op de rug is het mes breed, wat op een holle manier loopt tot een flinterdunne snede. Deze holling of ‘hollow ground’ kan op verschillende manieren lopen. De meest voorkomend is de ‘full hollow ground’. De holling loop volledig concaaf waardoor de snede maximaal scherp te maken is. Een alternatieve optie is een open mes met een half hollow ground. Deze is wat stabieler en wat meer vergevingsgezind dan full hollow. Daarom een goede keuze voor beginnende open scheermes gebruikers.

hollow ground open scheermes

 

Handvat en ets

Een open scheermes is meer dan zomaar een gebruiksvoorwerp. Veel messen hebben een mooie ets op het lemmet en zijn ze voorzien van een fraai handvat van hout of hoorn. De finishing touch op een handgemaakt scheermes dat, met goed onderhoud, meer dan een leven lang mee kan gaan. Een mooi open scheermes maakt de klassieke scheerbeleving echt af.

> Ga naar de shop