• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Safety Razor

9 dingen die u moet weten over een Safety Razor

 

1. Wat is een safety razor?

Safety razors of veiligheidsscheermessen bestaan ​​al sinds 1880 en vonden hun hoogtepunt in de jaren 50. Misschien je vader of opa ze zien gebruiken. Het was het logische vervolg op het open scheermes. Een mes waar veel vaardigheid voor nodig is. Voor het eerst kan iedere man zich met een veiligheidsscheermes vrij eenvoudig glad scheren. De moderne Gillette Mach3 en Fusion zijn een evolutie van de safety razor.

2. Welke mesjes gaan er in?

In het mes gaan zogenaamde ‘double edge blades’ of tweezijdige scheermesjes. Deze mesjes worden tussen de kop en de kam van de safety razor geplaatst. (In punt drie kun je lezen hoe dit in zijn werk gaat) Er zijn nog altijd vele leveranciers die deze mesjes maken. Van zeer scherp (Feather) tot mild (Derby) en alles daar tussenin. Voor ieder huid- en baardtype is er een geschikt scheermesje.

3. Hoe vervang je een scheermesje?

De meeste safety razors bestaan uit 3 delen. Een handvat, een kam en een kop. De kop en de kam kun je losdraaien van de steel. Dit noemen we een schroefsluiting. Vervang het scheermesje na 5 a 8 scheerbeurten. Het scheermesje plaats je tussen de kop en de kam. Ook zijn er scheermessen met vlindersluiting. In zo’n geval draai je aan de steel van het mes waarna de kop van het mes open gaat staan. Je kunt dan eenvoudig het mesje in de kop leggen en het mes weer dicht draaien.

4. Is scheren met een safety razor moeilijk?

Nee.

Ok, het is anders dan scheren met een Gillette, maar moeilijk is het niet. Het mes heeft geen beweegbare kop dus je zult het mes zelf onder een hoek van 35graden moeten houden. Maar de kop is zo ontworpen dat dit bijna van zelf gaat. Scheer, vooral in het begin, rustig en na een aantal maal scheren zal je merken dat je de techniek snel onder de knie krijgt.

5. Open of gesloten kam?

Zoals in het vorige punt aangegeven heeft een safety razor een ‘kam’. Deze zit onder het scheermesje. Er bestaan twee type kammen. Open en gesloten kam. Het meest gebruikt is de gesloten kam. Deze biedt het meeste bescherming en kan goed overweg met lichte tot gemiddeld zware baarden. Een andere optie is de open kam. Deze is wat agressiever omdat door zijn open structuur het schermesje minder beschermd wordt. Vooral geschikt voor een zware baardgroei.

6. Wat kost het?

Scheren met een safety razor is zeer voordelig. De vervang mesjes kosten slechts een fractie van een Gillette of Wilkinson. Gemiddeld zo’n 2 Euro voor 5 mesjes. Een safety razor zelf kost gemiddeld zo’n 35 Euro. Dit is een eenmalige aanschaf en heb je in een half jaar terug verdiend. Daarna ben je jaren verlost van die peperdure Gillette mesjes.

7. Een milieubewuste keuze

Een veiligeidsmes is duurzaam. De houder gaar jaren en jaren, zo niet generaties, mee. De vervangmesjes bestaan alleen uit dun metaal. Over de jaren heen bespaar je dus niet alleen een berg geld, maar ook een berg afval.

8. Scheer gladder

Omdat je het mes helemaal kunt aanpassen aan jouw baard en huid zal je merken dat het resultaat gladder zal zijn.

9. Traditie

Veel mannen gaan tegenwoordig weer voor producten met respect voor traditie om hun mannelijkheid te definiëren. Het veiligheidsscheermes en de routine die daarbij hoort, roept het gevoel op dat je tijd voor jezelf neemt, langzamer aan gaat doen om dingen goed te doen, je goed voelt en geniet van de resultaten.

Het gaat verder dan alleen scheren. Het is een lifestyle!